M’ha agradat molt el que explica en Sergi Muñoz en el seu darrer enviament de la newsletter Interaccions sobre la Marta.

Qui és la Marta?

La Marta és aquella persona a qui li segueixes la pista en l’esfera digital des de fa temps. Ja ni recordes quan vas pitjar el botó de seguir ni probablement el perquè. Però en un exercici de memòria, sense esforçar-se massa, pots rememorar algunes fites de la seva biografia que ha anat compartint els darrers anys.

“Per pura inèrcia, fa una vida que ens llegim, a diferents xarxes. Hem creuat algun like aquí i allà, però sense missatges privats ni gairebé respostes” escriu en Sergi en el número 15 d’Interaccions.

Ara tot aquest fil vital compartit en les xarxes socials pot desaparèixer. I clar, aquest lligam, secundari, feble, a voltes insubstancial, pot ser que s’esvaeixi per sempre més. Cada vegada més persones esborren els continguts i fan bandera de l’anomenat Grid Zero segons ens il·lustra en Sergi.

Més enllà d’aquesta disposició envers el que exposem (o no) a les xarxes socials que ara està agafant força, a mi el pensament que em ve al cap és que hi ha unes quantes Marta en la meva vida digital. Persones que com deia abans segueixes amb una sensació de quotidianitat i veïnatge social. Crec que ens ajuden a fer més humà alguns dels entorns digitals, convertit-se en la prova de que encara hi ha persones normals que expliquen les seves coses amb naturalitat, cadascú amb la seva dèria.

Quan aquests personatges se’n van, i a vegades pot ser que passi de forma desapercebuda, la xarxa es va buidant com un barri que perd veïns i saludats. S’assembla una mica al concepte de gentrificació. Una gentrificació digital on els criptobros, el facherio i els plastes-monotema-crispats no perden el temps i capten tota l’atenció i omplen els feeds. Al final aquí hi ha una evident faceta econòmica també.

Segurament tot plegat no deixa se ser una percepció de boomer, fruit d’haver viscut i participat activament en els inicis d’internet on tot tenia un aroma de llibertat i expectatives molt prometedores.

En tot cas, adéu-siau Marta.

Hola @BroNano26!