En el llibre “Gratis, el futuro de un precio radical“, el seu autor, Chris Anderson (us sona allò del Long Tail?), fa un bon anàlisis de les diferents tipologies del que envolta el concepte de gratis. Ho situa en el context de la economia amb un breu repàs històric de la gratuiïtat. La part més interessant del llibre però, on hi ha més xixa per mi, és quan es parla de gratis en l’àmbit online actual. Per Chris Anderson la gratuïtat és quasibé inherent a lo digital.
Si es digital, antes o después será gratis. En un mercado competitivo, los precios caen hasta el coste marginal. Internet es el mercado más competitivo que el mundo haya visto nunca, y el coste marginal de las tecnologías que lo sustentan -procesamiento, envío de datos y almacenamiento – cada año se acerca más al coste cero. Lo gratuito no es sólo una opción sino algo inevitable. Los bits quieren ser libres.
Llavors qui paga la festa?! Doncs en el llibre es mostren diferents estratègies per obtenir ganàncies tot i oferir productes o serveis per zero euros. Són models de negocis (50 exemples en la part final del llibre) enginyosos agrupats en tres categories.
Subsidis creuats directes. Per exemple regalar telèfons mòbils i cobrar per el consum de trucades.
Mercats trilaterals o bilaterals (un tipus de client paga per l’altre). Podria ser regalar continguts i cobrar per tenir accès a la informació dels consumidors a terceres empreses.
Freemium (Alguns clients subvencionen als altres). Aquest ja és molt conegut. Per posar un cas, donar accés gratis a fer una galeria d’imatges online i cobrar per espai extra i features (Flickr).
Títol: Gratis, el futuro de un precio radical
Autor: Chris Anderson
Editorial: Tendencias (Urano)
Preu: 19 euros
ISBN: 978-84-93691-0-8
Podeu baixar el llibre en format audiobook gratis en un zip. Els mp3 són en anglès.
I accedir a notes i fonts de l’autor en un pdf.